lauantai 1. helmikuuta 2014

Luettu: Muks!

Taas yhdestä kirjakaupan alennuksesta tuli napattua mukaan Terry Pratchettin Muks! (Thud!). Olen jo pidemmän aikaa silmäillyt kyseisen teoksen englanninkielistä painosta isoveljeni hyllyssä, mutten kertaakaan ennen tarttunut siihen.

Ja nyt kun tartuin, en olisi millään malttanut lopettaa. Joka ilta oikein odotin töiden päättymistä, että pääsisin kotiin ja nappaisin kirjan käteeni. Ja siinä sitä luettiin, kunnes silmät eivät pysyneet auki. Joka ilta.

Muks! edustaa perinteistä Pratchettia, satiirista ja viihdyttävää tarinankerrontaa aina ajankohtaisista aiheista. Tällä kertaa mukaan päätyi paitsi rotuvihaa ja politiikkaa, myös aivan arkista perhe-elämää ja isyyden ongelmia.

Itse tarina oli murhamysteeri, jota selvittämään päätyy kukapa muukaan kuin Vartioston oma Samuel Vimes. Lisäksi juonen ympärillä pyörii paljon kääpiöitä, peikkoja, se penteleen Koomin laakso, sekä joka paikkaan tunkeutuva vampyyri ikonografinsa kanssa. Ja kun vielä Vartiostoon otetaan oma vampyyri, muiden muassa ihmissusi Anguan karvat nousevat pystyyn.

Lukukokemuksena taattua Pratchettia, joskin uuden tuttavuuden kannattaa aloittaa herran aiemmasta tuotannosta. Sen verran on ehtinyt tapahtua Kiekkomaailmassa ennen tätä (ja sen verran viittauksia aikaisempiin kirjoihin on), onhan kyseinen teos jo 30. laatuaan.

Ensimmäinen virke: "Ensimmäiseksi Tak kirjoitti itsensä."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti