maanantai 7. tammikuuta 2013

Pohtimisia ruoasta ja ikuinen dilemma


 No näin Saappaattoman Kisulin :3 inspiroimana aloin itse pohtia lähinnä suhdettani ruokaan, joka juoksee siellä jossain syömishäiriöiden, neuroottisuuden ja välinpitämättömyyden välimaastossa.

Jos katson omia ruokailutottumuksia pienenä, näen jonkinlaista ristiriitaa siinäkin. Olin pienenä todella laiha, siitä sain kiittää jotain ”mystistä” virusta mikä ei kuulemma ollut meinannut minusta lähteä mihinkään suuntaan. Laihuuttani ehkä ruokki osaltaan myös nirsouteni. Olin todella huono syömään. Ruoan piti näyttää tietynlaiselta, maistua tietynlaiselta ja ennen kaikkea sen piti tuoksua siedettävältä. Jossain vaiheessa kuitenkin paino alkoi nousta epäterveellisiin sfääreinhin ala-asteikäsenä. Kotonamme nimittäin oli useasti herkkuja, joista allekirjoittanut ei pystynyt/älynnyt pysyä erossa. Tai olin kai hieman lellittykin kun mitään ei kovin paljoa kielletty. Mietityttihän se oma paino jo ala-asteella, ja sain muutamaan otteeseen kuulla olevani lihava luokkatovereilta. Itse en osannut tuon ikäisenä yhdistää, paino-ongelmaani ruokailutottumuksiin.

Yläasteelle mentäessä minua vaivasi jonkin näköinen ulkonäköahdistus. Muutokset tapahtuivat aika nopeasti etten itsekään oikein kaikkea tajunnut. Mässyjen ja huonon ruoan ahmiminen siirtyikin syömättömyyteen. Putosihan se paino nopeasti sinne normaalin rajamaille 60kg. Jälkeenpäin katsottuna terveellistä se ei ollut. Olin aneeminen, jatkuvasti pyörrytti. Omaa terveyttäni aloin vihdoin epäillä jo itsekin, kun erään kouluretken päätteeksi tuuperruin moottoritielle. Koulussakin eräs opettaja huomautti nopeasti laihtumisesta mutta sehän kuitattiin pituuskasvun piikkiin vaikka tämä leidi ollut pituutta paljoa kasvanutkaan. Terveydenhoitajakin uteli painon pudotuksestani, mutta vastaukseksi annoin pelkän ”jätin turhat syömiset pois” mikä terveydenhoitajan korviin kuulosti miellyttävältä mutta mitä todella tarkoitin oli, että ne syömiset oli lähes kokonaan jätetty pois.

No lukion ja yläasteen väliin onkin mahtunut jos minkälaista ongelmaa. Eräässä masennusvaiheessa, painoni alkoi jälleen nousemaan. Hävettää myöntää, mutta seurustelun jälkeen tämänkin tyllerön perä alkoi leventyä entisestään. Taisin korkeimmillani painaa lähemmäs 80kg, kunnes koko homma alkoi jälleen vituttaa. Laihdutus jälleenkään ei ollut tervettä. Kävin päivittäin 30minuutin juoksulenkillä, ruoaksi vedin yksinäisen paahtoleivän tai pari, jos oikein kovasti poltteli, nälän korvasin vedellä, sokerinhalun omenalla. Jälleen kun jälkeenpäin mietin niin hulluhan tuollainen dieetti oli n.10kg painonpudotuksesta huolimatta. Ehkäpä tätä huonoa ruokailua edesautti addiktioni internettiin ja peleihin, jolloin oli helppo unohtaa nälkänsä. Ikävää mutta nälkäänkin tottuu, pian sitä ei tunne lainkaan. Jos päivän päätteeksi oli huono olo hoin itselleni olevani ylpeä kun en ole sortunut, näin sain itseni pidettyä tyytyväisenä jos tuo ”paha” nälkä vaivasi. Itsepetos on kamala asia.

Vaaka on SAATANASTA!! En ole sille astunutkaan tuon laihdutusepisodin jälkeen. Osittain siitä syystä etten uskalla, osittain koska koen vaa'an turhana. Olen kuitenkin viimeaikoina ahdistuksissani seuraillut omia syömisiäni.. taas.. Mieleni jakautuu kahteen, toinen käskee olla syömättä ja toinen pirulainen huutaa, että syö ihan helvetisti. Toisilla on enkeli ja piru olkapäillä, minulla kaksi pirua. Kultaista keskitietä en ole vielä löytänyt. Olen kuitenkin jo aika tympääntynyt siihen etten saa mistään ruokavaliosta kiinni; joko syön liian huonosti tai sitten liian huonoa ruokaa. Joskus ei vain jaksa kiinnostaa. Pahiten tuo näkyy päivittäisessä jaksamisessakin.

Voisin huvikseni heittää terveyshaasteen Saappaattomalle ja muillekin. Saappaattomasta nyt ei pullanmussuttajan näköistä saa tekemälläkään, mutta jokaisella naisella tuntuu olevan se jokin kohta kehosta (tai kohdat) jotka omasta mielestä ovat löllöt tai muuten vaan epämääräiset. Kiinteytys kelpaisi kyllä allekirjoittaneellekin, mutta jos edes ensimmäiseksi haasteeksi ottaisin terveet elämäntavat ja laihduttamisen takaisin normaaliin rajoihin. Haasteeseen kuuluu terve ruokailu, urheilu ja painonpudotus/kiinteytys, mikä kenenkin tavoitteeseen sopii. :) Voitaisiin ottaa viikottaiseksi (tai useammin) tavaksi postata kuulumiset näiltä tiimoilta; miten on tavoitteissa pysynyt, millaiset tavoitteet on asettanut, mitä on syönyt ja miten urheillut. Jos minäkin saisin vihdoin suhteeni ruokaan tervehenkiseksi ettei tarvitsisi vaikuttaa ihan jakomielitautiselta. :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti