keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Todellisuuskysymyksiä

Heräsipä kerran taas ärtymistä siihen, ettei vastapuoli ymmärrä mitä minä sanon. En tiedä johtuuko se minusta, vai siitä, että vastapuoli osaa olla harvinaisen itsepäinen tapaus, tällä kertaa kuitenkin "kiista" syntyi käsitteestä (reaali)todellisuus. Reaali-lisäyksen se sai, kun menin ensin käyttämään ilmaisua "Pysytäänpäs todellisuudessa" ja heti tuli napakka vastaus, että minun todellisuudessani ehkä, enhän minä tiedä mitä hänen todellisuudessaan on.

Ja koska keskustelua käytiin sellaisista olennoista kuin keijut ja haltiat, meinasinpa täräyttää, että näkeekö hän satuolentoja useinkin ja jos näin on, eikö siitä kannattaisi ottaa todisteita talteen ja näyttää muillekin. Tai sitten vaihtaa lääkitystä, mikä ikinä sopiikaan kenellekin parhaiten.

Kun puhun todellisuudesta, tarjoitan tätä maailmankuvaa, jonka suurin osa terveiksi todetuista ihmisistä on omaksunut. Tämän, jossa taikuus on silmänkääntötemppuja ja jossa selittämättömät ilmiöt pistetään aineiden tai huulluuden piikkiin. Kaikki pyritään selittämään. Se on osa ihmisluontoa.

Taisipa neiti ottaa nokkiinsa, kun vertasin taruolentoja Jumalaan - hän kun on melko ateistinen yksilö. Tällaisen tapakyseenalaistajan silmiin varsinainen hörhö, jonka sisko on reikihoitaja ja neiti itse tuntuu selvästi ajattelevan, että maailmassa piilee taikaa ja haltioiden tyyppisiä olentoja. Selvä. Saatan kuulostaa kyyniseltä, mutta minusta se on aivan yhtä naurettavaa kuin sokea usko Raamattuun.
(Anteeksi, jos nyt loukkaan jonkun tunteita tällä mielenilmauksellani.)

Koska mainitsin reikin, otan siihen sen verran enemmän otetta, että sanon vain olevani ottamatta kantaa sen enempää. Se on näitä asioita, joihin allekirjoittaneen on vaikea uskoa ilman omakohtaista kokemusta. En siis halua tyrmätä sitä täysin, en vain tiedä voiko sen toimivuuteen oikeasti luottaa.

En tiedä miksi, mutta minua ärsyttää tämä(kin) aivan suunnattomasti, mutta lievää pakkomielteisyyttä lienee havaittavissa, kun etsin todellisuuden määritelmää jo sivistyssanakirjastakin.
  1. se mikä on todellista, todella olemassa olevaa
  2. tosielämä, todelliset olosuhteet, tosiasiat, -seikat, realiteetit. esim. Karu, kova, ankara todellisuus. Sodan verinen todellisuus. Arkitodellisuus. Kieltää todellisuus. Jk vastaa todellisuutta. Herätä todellisuuteen. Todellisuus on usein tarua ihmeellisempi. Romaanihenkilö, jolla ei ole vastinetta todellisuudessa. Erik. esim. Ihmisen sisäinen todellisuus mieli, tajunta sisältöineen .
  3. esim. Todellisuudessa toisin kuin näyttää, väitetään, annetaan ymmärtää tms., tosiasiassa, faktisesti. Kömpelöltä näyttävä karhu on todellisuudessa nopea ja notkea. Todellisuudessa hän ajatteli aivan toisin kuin sanoi.
  4. se että jokin on todellista
  5. todenmukaisuus. esim. Epäillä sielun todellisuutta.
Näin sanoo mielestäni ihan asiallinen Suomisanakirja.fi ja mielestäni se puoltaa omaa käsitystäni siitä, mitä todellisuudella tarkoitetaan. Ei niinkään yksilön maailmankuvaa, vaan yleisesti hyväksyttyä, "faktoihin" perustuvaa käsitystä siitä, mitä on ja mitä ei ole. Itku ja parku. Kyllä hienoista asioista saa ongelmia ja mielipahaa.

Ja jottei tämä aivan pelkäksi nillittämiseksi menisi, niin kerrottakoon, että tartuin todellakin Nebulaen heittämään haasteeseen parantaa elämäntyyliä, ja näin kolmantena päivänä hivenen kirotuttaa, kun lämpö heittelee ja pää on aivan tukossa kiitos flunssan. Silti en ole täysin luovuttanut, teen vain vähemmän, mitä muuten tekisin. Kolmen sarjan sijasta yhden. Toistojen määrän sijaan hyvin, hyvin huolellista liikettä. Lisäksi juon paljon vettä ja lasken päiviä. Menin lukemaan, että 21 päivää pitäisi riittää uuden tavan muodostamiseen. En tiedä uskonko siihen(kään), mutta toivoa saa. Katsotaan kolmen viikon kuluttua miltä näyttää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti